Ülkemizde, TLREF’e geçiş süreci (“IBOR Geçiş Süreci”) gösterge faiz oranı reformu kapsamında, uluslararası standartlarla uyumlu olarak türev ürünlerde, borçlanma araçlarında ve çeşitli finansal sözleşmelerde TL referans faiz oranı ihtiyacını karşılamak üzere bir Türk Lirası referans faiz oranı olan TLREF çalışmaları ilgili kuruluşlarla eşgüdüm içerisinde sürdürülmektedir.
TLREF, finansal kuruluşlar ve reel sektör firmaları için likit piyasa şartlarında belirlenmiş gerçek işlemlere dayalı bir gösterge faiz oranıdır. TLREF, 17 Haziran 2019 tarihinden itibaren BIST tarafından günlük olarak yayımlanmaktadır. TLREF kullanımı ile uzun vadeli Türk lirası kredi kullanımına/kullandırımına imkan sağlanmasının yanı sıra TLREF sayesinde gelişecek Türk lirası faiz swap piyasası ile tüketim ve yatırım işlemlerinin faiz dalgalanmalarından daha az etkilenmesinin sağlanması ve finansal ürün çeşitliliğinin artırılması amaçlanmaktadır.
Makul bir süre içinde, TLREF ile ikame edilmek üzere, Türkiye Bankalar Birliği tarafından izlenmekte ve yayımlanmakta olan Türk Lirası Bankalararası Satış Oranı (TRLIBOR) ve Türk Lirası Bankalararası Alış Oranı (TRLIBID) hesaplanmasına, uygulamasına ve yayımına son verilecektir. Bu kapsamda, değişken faizi esas alan finansal ürünlerde TRLIBOR ve TRLIBID yerine TLREF kullanılacaktır.
TLREF çalışmaları amacıyla, ilgili kurum ve kuruluşların talebi ve görevlendirmesi ile Ulusal Çalışma Komitesi (Komite) oluşturulmuştur. Komitede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul (BIST), İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş., Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) temsilcileri ile Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankalar yer almaktadır.
Komite tarafında aşağıdaki hususlarda değerlendirmeler yapılmaktadır:
Ulusal Çalışma Komitesi’nde, TLREF’e geçiş çalışmaları kapsamında, Ulusal Çalışma Komitesi tarafından koordine edilen 6 ayrı Alt Çalışma Grubu (AÇG) bulunmaktadır:
Uluslararası bir danışmanlık firmasından danışmanlık hizmeti de alınarak sürdürülen çalışmalar bir takvim çerçevesinde sürdürülmektedir. Komite çalışmalarına ilişkin kamuoyuna düzenli bilgi sağlanmaya devam edilecektir.
Geçiş Planı Ana Kilometre Taşları
Geçiş Riskleri
Geçiş İletişim Stratejisi Kılavuzu
Alternatif Referans Faiz Oranlarının Benimsenmesi İçin Pratik Uygulamalar
Geçişin Riskten Korunma Muhasebesi Üzerine Etkileri
Geçişin Diğer Standartlar ve Dipnotlar Üzerine Etkisi
Geçişin SPPI Test ve Efektif Faiz Oranı Kapsamında Değerlendirilmesi
Geçişin Vergi Mevzuatı Kapsamında Değerlendirilmesi
Finansal Koordinasyon Alt Çalışma Grubu Durum ve Öneri Raporları
Geçişin Bilgi Sitemleri, Operasyon ve Süreçler Kapsamında Değerlendirilmesi
TLREF Ürünleri
Yasal Yedek Faiz
Sözleşmesel Yedek Faiz
ISDA Protokolüne Uyum
Global Uygulamalar Güncellemesi