Bankacılık Kanunu'nun 79 uncu maddesi hükümlerine göre kurulmuştur. Tüzel kişiliği haiz kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Birliğin yönetim merkezi İstanbul'da bulunmaktadır.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 1958 yılında kurulmuştur.
Serbest piyasa ekonomisi ve tam rekabet ilkeleri çerçevesinde, bankacılık düzenleme ilke ve kuralları doğrultusunda bankaların hak ve menfaatlerini savunmak, bankacılık sisteminin büyümesi, sağlıklı olarak çalışması ve bankacılık mesleğinin gelişmesi, rekabet gücünün artırılması amacıyla çalışmalar yapmak, rekabetçi bir ortamın yaratılması ve haksız rekabetin önlenmesi için gerekli kararları almak/alınmasını sağlamak, uygulamak ve uygulanmasını talep etmektir.
Bankacılık sektörünün hak ve menfaatlerini koruyarak, rekabet gücünün artırılmasına, haksız rekabetin önlenmesine ve bankacılık mesleğinin gelişmesine katkıda bulunarak, sürdürülebilir büyümeye ve toplumsal kalkınmaya destek olmaktır.
İstikrarlı, güvenli ve kapsayıcı bir finansal ekosistemin sürdürülmesi ve bankacılık sektörünün ekonomiye olan desteği için değer katan çalışmalar yapmak.
Paydaşlarımızın beklentilerini alır, memnuniyetini düzenli olarak ölçer, değerlendirir ve faaliyetlerimizde girdi olarak kullanırız. Paydaşlarımızla şeffaf, güvene ve ortak akla dayalı sürdürülebilir ilişkiler kurarız.
Ürün ve hizmetlerimizi paydaşlarımızla birlikte etkinlik ve verimlilik açılarından sürekli gözden geçirir teknolojik gelişmeleri de kullanarak katma değeri artıracak şekilde iyileştiririz.
Birliğin başarısına ve itibarına katkı sağlayan her paydaşımızın gayret, başarı, bilgi ve uzmanlığını tanır ve takdir ederiz.
Ortak akla dayanan, paydaşların rasyonel ihtiyaçlarına cevap veren çözümler üretiriz.
Faaliyetlerimizde ve bankacılık sektöründe çevresel, sosyal ve yönetişim uygulamalarına önem veririz.
Türkiye Bankalar Birliği, paydaşlarının ihtiyaçlarına duyarlı, kapsayıcı, araştırmacı ve yenilikçi yaklaşımlara, finans sektörünün hak ve menfaatlerini korumaya, rekabet gücünü artırmaya, haksız rekabeti önlemeye ve bankacılık mesleğinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini devam ettirmektedir. Birlik faaliyet amaçları doğrultusunda finansal istikrara, sürdürülebilir büyümeye ve toplumsal kalkınmaya destek olmaktadır.
Birlik, bankacılık sektöründe sürdürülebilirlik uygulamalarının yaygınlaşması, sektörün sorumlu uygulamaları benimsemesi amacını da üstlenmekte, bu konudaki çalışmalarını sürekli geliştirmektedir.
Bu vizyon doğrultusunda Birlik;
Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından gerekli görülen güncelleme ve değişiklikler, Sürdürülebilirlik Komitesi’nin önerisiyle Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girer.
Bu Politika, Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak 21 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Resmi Gazete'nin 17 Temmuz 2006 tarih ve 26231 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
Genel Hükümler, Görev ve Yetkiler
MADDE 1
MADDE 2
ifade eder.
MADDE 3
MADDE 4
MADDE 5
Organlar, Birimler, Görev ve Yetkileri
MADDE 6
MADDE 7
MADDE 8
MADDE 9
MADDE 10
MADDE 11
MADDE 12
Yönetim kurulu;
Genel Kurulda her grupça kendi aralarından gizli oyla seçilmek suretiyle teşkil edilir.
MADDE 13
MADDE 14
MADDE 15
MADDE 16
MADDE 17
MADDE 18
MADDE 19
MADDE 20
MADDE 21
Diğer Hükümler
MADDE 22
MADDE 23
MADDE 24
MADDE 25
Son Hükümler
MADDE 26
GEÇİCİ MADDE 1
MADDE 27
MADDE 28
Türkiye'de faaliyet gösteren tüm mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankaları, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nun 79. Maddesine göre TBB’ye üye olmak zorundadırlar. Söz konusu bankaların, bu maddeye göre faaliyet izni aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde üye kayıtları yapılmak üzere TBB’ye başvurmaları ve son bilançolarını göndermeleri gerekmektedir.
Türkiye Bankalar Birliği, Risk Merkezi, Bireysel ve Ticari Müşteri Ücret ve Komisyon Platformu ve İş Süreçlerine Üyelik/Kayıt İçin Başvuru Bilgi Notu için lütfen tıklayınız.
TBB üyeleri'ni listelemek için lütfen tıklayınız.