Başta deprem olmak üzere doğal afetlere karşı önlemler almak ve afetler sırasında iş sürekliliğini sağlamak amacıyla kurulmuştur.
Teknoloji ve Ödeme Sistemleri
Bankaların banka kartları ve kredi kartları uygulamaları ile ilgili ortak konularda çalışmalarda bulunmak, yapılacak düzenlemelerle ilgili görüş almak, değerlendirmek ve görüş oluşturmak, uygulamalar hakkında bankalardan gelen talepleri değerlendirmek ve gerek görülmesi durumunda ilgili mercilere nezdinde girişimde bulunmak.
Teknoloji ve Ödeme Sistemleri
Bankacılık etik ilkeleri uygulamasında gündeme gelebilecek konuları görüşmek ve öneriler hazırlamak amacıyla kurulmuştur.
Dijital bankacılığa ilişkin konularda çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuştur.
Teknoloji ve Ödeme Sistemleri Bölümü
Bankacılık sektöründe mevcut ve potansiyel dolandırıcılık eylemlerini önlemek ve daha etkin mücadele edebilmek amacıyla kurulmuştur.
Teknoloji ve Ödeme Sistemleri
Sektörümüze yönelik ortak eğitim stratejilerinin belirlenmesi, bu çerçevede Birliğimiz eğitim faaliyetlerinin, bankalarımızın ihtiyaçları paralelinde şekillendirilmesi ve eğitim alanında ortak projelerin geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur.
Mesleki Gelişim ve Eğitim Bölümü
Yönetim Kurulumuzun 25 Mayıs 2004 tarihli toplantısında, yeni faaliyet döneminde ekonomi politikalarının izlenmesi, makro ekonomik gelişmelerin finansal sistem ve bankacılık sektörüne etkilerinin ve muhtemel gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde Yönetim Kurulu üyesi ve Denetçi bankalar ile çalışmalara katılmak isteyen diğer üyelerimizin ekonomistlerinin katılımıyla Ekonomi Çalışma Grubu oluşturulmasına karar verilmiştir.
Çalışma Grubu, makro ekonomi ve bankacılık alanlarını düzenli bir şekilde takip edebilmek amacıyla, Makro Ekonomi Alt Çalışma Grubu ve Bankacılık Alt Çalışma Grubu adlarıyla iki tane alt komite oluşturmuştur. Alt komitelerin, Ekonomi Çalışma Grubuna düzenli olarak sunum ve bilgilendirme hazırlamaları; ayrıca daha sonra seçilecek belirli konular üzerinde araştırma faaliyetlerinin de yürütülmesi amacıyla yeni komiteler kurulması kararlaştırılmıştır
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
Engelli vatandaşlara sunulan bankacılık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapmaktadır.
Teknoloji ve Ödeme Sistemleri Bölümü
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, T.C. Merkez Bankası ve diğer bakanlık ve kuruluşlarca hazırlanıp Birlik görüşüne sunulan mevzuat düzenlemeleri ile Birlikçe önerilen düzenlemelere ilişkin Birlik görüşünün oluşturulmasını teminen Yönetim Kurulu’na sunulacak raporların hazırlanması, bankalar veya üçüncü kişilerin Birliğe aktardıkları hukuki sorunların görüşülmesi ve mütalaalar hazırlanması.
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
Bankaların kambiyo ve dış ticaret mevzuatı uygulamasında karşılaştığı; tereddüt edilerek açıklanması istenen, yoruma ihtiyaç duyulan ve mevzuat değişikliği yapılması istenen konularda Birliğimize yapacakları başvuruların değerlendirilmesi amacıyla kurulmuştur.
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında; bankaların tereddüt edilen, yoruma ihtiyaç duyulan hususlarda Birliğimize yapacakları başvuruları değerlendirmek ve mevzuat değiğikliği yapılması istenen konularda Birlik görüşü oluşturulmasına yönelik çalışmaları yürütmek amacıyla kurulmuştur.
Teknoloji ve Ödeme Sistemleri Bölümü
Konut finasmanı sistemine ilişkin düzenleme çalışmaları için görüş oluşturmak, konut finansmanı alanında uluslararası ve ulusal piyasalardaki gelişmeleri izlemek ve ülkemizde sistemin gelişmesi için yapılabilecek çalışmaları değerlendirmek üzere oluşturulmuştur.
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
Bankaların Bankacılık Kanunu’nun kredi işlemleri ve karşılıklara ilişkin alt düzenlemelerinin uygulanmasında karşılaştıkları sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere kurulmuştur.
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
Gelişen ekonomik işlemlere ve değişen mevzuata bağlı olarak ortaya çıkan, özellikle bankacılık uygulamalarını ilgilendiren ve tüm uygulayıcılar bakımından çözümlenmesi gereken vergisel nitelikteki sorunlara ilişkin çözümlerin Birlik aracılığı ile gerçekleştirilmesini teminen görüş ve öneri oluşturmak, üyelerimizden alınan başvuruları da değerlendirerek T.C. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü veya ilgili diğer makamlara başvuru yaparak uygulamada yeknesaklık sağlamak.
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
Bankaların muhasebe uygulamaları kapsamnda yer alan konularda ortak çalışmalar yapmak ve ilgili düzenlemelere ilişkin tereddüt yaratan ve/veya uygulama açısından değişiklik öngörülen konularda görüş oluşturmak üzere kurulmuştur.
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetleri uygulamasında gündeme gelebilecek konuların görüşülmesi ve öneriler hazırlanması amacıyla oluşturulmuştur.
Para piyasalarına yönelik çalışmalar yapmak, para piyasalarında yaşanan gelişmelerin değerlendirilmesi ve gerekli olduğu durumlarda ilgili kamu otoritelerine Üyelersunmak üzere görüş hazırlanması amacıyla oluşturulmuştur.
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
Sermeye Piyasası Kanunu ve alt düzenlemelerde yapılması beklenen değişiklikler hakkında Birlik görüşünün hazırlanması ve düzenlemeler hakkında üyelerimiz nezdinde ortaya çıkan sorunların görüşülerek değerlendirilmesi ve çalışmaların kurum içi koordinasyonunun sağlanması faaliyetlerini yürütmek amacıyla kurulmuştur.
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
Bankaların faaliyetlerine ilişkin sigorta işlemleri ve iştirakleri olan sigorta şirketlerinin faaliyetlerine ilişkin düzenlemeler kapsamında yaşanan sorunlara ilişkin görüş ve öneri hazırlamak üzere oluşturulmuştur.
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
Bankaların kredilendirmede ve diğer hizmetlerinde, çevrenin korunmasına ilişkin genel bir yaklaşımın oluşturulması ve konunun sosyal bir proje olarak ele alınması hususunda yapılacak çalışmalara katkı sağlanamsı amacıyla kurulmuştur.
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
SWIFT Türkiye Kullanıcı Grubu, ülkemizdeki kullanıcılar ile SWIFT merkezi arasında koordinasyonu sağlamak, SWIFT bünyesinde gerçekleşen/planlanan gelişmeleri Türkiye’deki kullanıcı bankalara sağlıklı bir şekilde aktarmak ve SWIFT sistemi ile ilgili olarak halen bankalar tarafından sürdürülen çalışmaların koordinasyon içerisinde yürütülmesini sağlamak üzere kurulmuştur.
SWIFT Türkiye Kullanıcı Grubu bünyesinde, Birliğimiz koordinasyonunda birisi operasyon, diğeri teknik olmak üzere iki alt Çalışma Grubu da faaliyetlerini sürdürmektedir.
Teknoloji ve Ödeme Sistemleri Bölümü
Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) ilgili alt düzenlemeleri çerçevesinde ülkemiz uygulamalarını değerlendirmek ve görüş oluşturmak, Birlik ile MASAK Başkanlığı arasında işbirliği kapsamında yapılabilecek faaliyetleri planlamak amacıyla kurulmuştur.
Araştırma, İstatistik ve Sektör Düzenlemeleri
T.C. Merkez Bankası tarafından yürütülmekte olan Elektronik Fon Transferi (EFT), Elektronik Menkul Kıymet Transferi (EMKT) ve Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) ile ilgili çalışmalara bankaların katılımını sağlamak, sektörün bu sistemlere ilişkin beklentilerini tespit etmek, sistemlerin işleyişinde karşılaşılan sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri oluşturmak, uygulama standartlarını oluşturmak ve TCMB ile katılımcı bankalar arasında koordinasyonu sağlamaktır.
Teknoloji ve Ödeme Sistemleri Bölümü